Barion Pixel

Természetesen csodálatos dolog a masszázs. Sokat segíthet fizikailag és mentálisan is. Én is imádom (adni és kapni is).

Viszont ne feledkezzünk meg arról, hogy a legtöbb problémát nem fogja megoldani, se a masszázs, se más kezelés vagy termék. Hiszen a legtöbb gond (például a fájdalmak nagy része) az egészségtelen életmódból ered.

Persze vannak élethelyzetek, amikor rettenetesen jó tud lenni egy masszázs, vagy más kezelés. Ahogy a fájdalomcsillapító is hasznos, amikor fáj a fogad, de már megvan az időpontod a fogorvoshoz. Viszont hosszútávon utóbbinál a megoldás, hogy a fogorvos kezeli a gondot, és az ember meg jobban odafigyel a szájhigiéniájára. Vesz lepedékfestő tablettát/oldatot, és megtanul helyesen fogat mosni. Elkezd napi többször 2 percig fogat mosni elektromos fogkefével, aminek rendszeresen cseréli a fejeit. Megtanulja hogy hogy kell, majd elkezdi fogközeit fogselyemmel tisztán tartani. Lerakja a kólát ami szétszedi a fogakat. Leteszi a cigit. Megtanul helyesen, orron lélegezni, és ha alvásnál horkolna, megoldja azt is. (a szájlégzésnél sokkal jobban szuvasodnak a fogak) És így tovább. Szóval életmódot kell váltani, ha az ember változást akar a szájában.

Ugyan ez igaz minden más problémára. Ha az embernek fáj a dereka, hosszútávon csak úgy tud dolgozni ezen, ha egészségesen él. Eléri, hogy testsúlya egészséges legyen. Mozog napi egy órát. Cipőit lecseréli mezítlábas cipőre. Eléri, hogy aludjon minden este ~8 órát. Egészségesen eszik, odafigyel mentálhigiénéijére. Ha kell, mer segítséget kérni ezekhez. Például felkeres egy pszichológust, egy dietetikust, egy mozgásterapeutát, vagy akit épp kell.

Persze nem lehet mindent tökéletesen csinálni, viszont lehet rá törekedni. Például mozgásnál nem kell feltétlen napi 1 óra funkcionális edzést csinálni, már az is szuper ha az ember mozog valamit, amit élvez, legyen az akár tánc, jóga, tai-chi vagy épp egy jó séta minden reggel/este. Evésnél se lehet tökéletesen csinálni mindent, de sokaknak már az is egy nagy lépés lenne, ha a folyadékfogyasztásuk vízből, és nem kólából állna. Nem akarok álszent lenni, én is eszek néha csokit, és nem sportolok minden nap, de sokat segít, hogy bicajjal járok melóba, és leraktam az alkoholt és a koffeint is. Vagyis az a lényeg, hogy az ember törekedjen jól élni, és akár szép lassan, de haladjon ezen az úton. Legalábbis akkor, ha változást akar az életében. Mert ugye ahhoz változtatni kell…

Végül, ha már segítők vagyunk, ezt a tudást ne csak saját életünkben alkalmazzuk! Először is ne hirdessük, hogy mi majd megoldjuk a fájdalmak okát – bármilyen masszázzsal, eszközzel, termékkel vagy terápiával. Másodszor is, ha vendégünk vevő erre, nyugodtan adjuk át neki is e tudást.

Nem véletlenül beszélünk mi is annyit az egészséges életmódról a csatornánkon: https://www.youtube.com/@tudatosmasszor

✉️TUDATOS MASSZŐR HÍRLEVÉL✉️

Iratkozz fel hírlevelemre, hogy ne maradj le a legújabb masszőr fejleményekről, hasznos és értékes információkról!

(GDPR az info oldalon)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük