Barion Pixel

Igyekszek minél több érdekes témát hozni nektek, amik gyakran tabuk, vagy csak nem szívesen beszélnek róla a masszőrök. Egyik héten arról írtam, hogy ami természetes, attól még lehet káros majd arról, hogy nem igaz: minél erősebb a masszázs, annál hatékonyabb. A mai téma pedig, ahogy a címben is szerepel: Árthat a csontkovácsolás?

Röviden: Igen, árthat.

Hosszabban: Természetesen nem mindegy, hogy milyen tudása van a terapeutának, aki akár a gerincen végez manipulációkat. Például lehet, hogy Amerikában egy 4-7 éves képzésen tanult kiropraktőrnek, mely egy orvosi szinttel ér fel, így hatalmas a háttértudása – de még nála is okozhat problémákat. Viszont valljuk be, Magyarországon a legtöbb csontkovács nagy eséllyel nem kiropraktőr, aki sok évig tanult az emberi testről, nagyobb eséllyel egy yumeiho masszázs fogásait, vagy pár napos/hetes képzéseken tanulta meg a kezeléseket, és a háttérrel kevésbé van tisztában, mint kéne. Nem véletlen, hogy hivatalosan Magyarországon csak orvos és gyógytornász manuálterapeuta végezhet ízületi manipulációt gerincen (erről kevesen tudnak). Viszont a tudástól függetlenül is, például porckorong sérv esetén okozhat károkat egy manipuláció, akár a porckorong magját, a nucleust is eltolhatja. Kiropraktőr nem nagyon csinál ilyet, de csontkovácsoknál pont a megfelelő képzés hiánya miatt viszont megtörténhet, főleg azoknál, akiknél látjuk hogy minél látványosabban, “hangosabban” “ropogtatnak” – ami pusztán egy káros, megtévesztő marketinges fogás, semmi más. Plusz minél kisebb a tudása valakinek egy témában, annál jobban azt hiszi, hogy mindent tud (Dunning–Kruger-hatás) így annál bátrabb lesz, és nagyobb eséllyel csinál butaságot. Plusz, sajnos függővé teheti a pácienst a terapeutájától, sőt, gyakran a csontkovács elhitetheti a páciensével, hogy a probléma okát ő megoldja – főleg ha rendszeresen visszajár a vendég. Így viszont a valós okokkal (mentálhigiéné, mozgáshiány, túlsúly, stb.) vagyis az egészséges életmóddal kevésbé fog foglalkozni a legtöbb ember. Erről még sokat lehetne beszélni, de ez a lényeg.

Ha mélyebben érdekel, Bene Mátéval egy teljes epizódot szántunk erre a témára: https://youtu.be/VVpPEzxRVDo valamint Feövenyessy Krisztinát is megkérdeztem erről, 57:18-tól érdemes figyelni: https://youtu.be/q7VEQO-5q-0?feature=shared&t=3438

Plusz, ha valaki mindenképpen kiropogtatást szeretne, javaslom, erre a célra igazi kiropraktőrt, esetleg gyógytornász manuálterapeutát keressen, kérdezzen.

✉️TUDATOS MASSZŐR HÍRLEVÉL✉️

Iratkozz fel hírlevelemre, hogy ne maradj le a legújabb masszőr fejleményekről, hasznos és értékes információkról!

(GDPR az info oldalon)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük