Barion Pixel

Kevesen gondolkodnak el azon, hogy a talpunknak, lábfejünknek van egy természetes rugózó mozgása minden egyes lépésünknél. Minél merevebb egy cipő, annál jobban akadályozzuk ezt a természetes mozgásunkat.

Ezzel összefüggésben minél vastagabb egy cipő talpa, annál kevésbé lesz rugalmas. Eddig tiszta sor.

Viszont arra még kevesebben gondolnak, hogy a talpunk telis-tele van érzékelő receptorokkal. Ez pedig a tartásunkban, járásunk mechanikájában, egyensúlyunkban (és még sorolhatnám) hatalmas jelentőséggel bír. Nem véletlenül vannak a gerendán a tornászok mezítláb, és nem egy több centi vastag cipőben. Amikor vastagabb talpú cipőt veszünk fel, ezeket az ingereket részben elnyomjuk. Próbáld csak ki, mennyi ingert érzel mezítláb és mennyit cipődben. Vagy mennyi ingert érzel a kezeddel most, vagy mennyit egy vastag kesztyűben. Ez az érzékelés pedig nagyon fontos. Időseknél ez extrán igaz, hisz kritikus pont a jó egyensúlyérzék, mert kis hazánkban sokaknál az esés azt jelenti hogy törés, kórház, fertőzés, …

Plusz érdekesség, hogy vastagabb talpú cipőknél – mivel nincs meg a kellő információ a receptoroknak – jobban odaveri az ember a lábát a földnek, hogy érezze azt. Vagyis a vastag talppal beleszólunk természetes működésünkbe is.

Ezért (is) ajánlom a mezítlábas cipőket mindenkinek, akinek csak tudom. Mert ezek egyik fő tulajdonsága, hogy vékony talpúak. Alapvetően 2 és 12 milliméter vastagság között mozognak – nem mindegy hogy téli vagy épp nyári a cipő (igen, nem kell, hogy fázzon a talpad télen!) és márkák között is vannak eltérések. Van aki szereti ha azért van egy kis vastagság, és van, aki legszívesebben mezítláb lenne, ezért örül ha minél vékonyabb. Szóval ki kell tapasztalni, neked mi esik jól. Plusz vannak olyan cipők, amiket kifejezetten az átszokásra ajánlanak (pl.: Barberics), amik azért az átlagos cipőknél sokkal egészségesebbek, de a legtöbb mezítlábas cipőkhöz képest azért kicsit merevebbek, kicsit vastagabb a talpuk.

(Én személy szerint sokat járok kövön/betonon 3 milis cipőkben, és semmi gondom, sőt, mióta mezítlábas cipőket hordok sokkal puhábban, nyugodtabban lépek)

Cikkem a témában: https://sziklaimasszazs.hu/az-egeszseges-labbeli/

Videónk a témában: https://www.youtube.com/watch?v=h7OUFk3evPc

✉️TUDATOS MASSZŐR HÍRLEVÉL✉️

Iratkozz fel hírlevelemre, hogy ne maradj le a legújabb masszőr fejleményekről, hasznos és értékes információkról!

(GDPR az info oldalon)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük