Barion Pixel

A cipőkkel kapcsolatban szerintem az a legelterjedtebb tévhit, hogy: kell az a 2-3 centis sarok. Viszont amikor megkérdezem, miért kéne, senki nem tud felelni rá. Hiszen ha az lenne a természetes, 2-3 centivel magasabb lenne a sarokcsontunk. De nem az, jól ki lett találva az a láb dolog ott alul.

Ha meg van emelve a sarka a cipőnknek, a testünk súlypontja előrébb tolódik mint ami a természetes lenne. Viszont mivel nem akarunk előre esni, ezt a testünk kompenzálni fogja. Természetesen ez nem gáz, ha ez ritkán történik, mint mondjuk egy esküvő alkalmával. Viszont ha gyerekkortól kezdve évtizedekig így él az ember, az már számos problémához vezet. (Kicsit a táska-hordáshoz hasonlítanám: ott se gond, ha egyszer-egyszer csak az egyik oldalt hordja valaki a táskát, de hosszútávon a féloldalas terhelés ugye ott is problémás.)

Szóval testünknek az a legjobb, ha a lábbelink sarokemelése egyenlő a nullával. (Van, ahol így is hirdetik ezt a tulajdonságot: zero-drop.) Ilyen cipőket átlagos boltokba nem nagyon találni, a legtöbb kommersz cipőnek meg van emelve a sarka, a kérdés, hogy kicsit vagy nagyon.

Ezért a legjobb választás egy mezítlábas cipő (barefoot shoes) hosszútávon. Gyerkőcöknek, felnőtteknek, időseknek is. Fontos, hogy ha váltasz, lassan, fokozatosan tedd azt!

Cikkem a témában: https://sziklaimasszazs.hu/az-egeszseges-labbeli/

Videónk a témában: https://www.youtube.com/watch?v=h7OUFk3evPc

Hölgyeknek, akik hordanak elegáns cipőket, javaslom ezt a cikket, már csak a képek miatt is: https://anyasreviews.com/pretty-spring-shoes-but-make-it-barefoot-part-2/

✉️TUDATOS MASSZŐR HÍRLEVÉL✉️

Iratkozz fel hírlevelemre, hogy ne maradj le a legújabb masszőr fejleményekről, hasznos és értékes információkról!

(GDPR az info oldalon)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük