Barion Pixel

Az összeszedett tudást nem korlátozzuk, az anyag bárki számára elérhető, feltételek nélkül.

Hivatalosan betegséggel rendelkező embert gyógymasszőr, gyógytornász, alternatív mozgás- és masszázs terapeuta kezelhet, egy közérzetjavító szolgáltatást nyújtó masszőr (vagyis a masszőrök többsége) pedig csak teljesen egészséges embert masszírozhat. Ahogy más masszázsnál, legyen az akár nyirok-, vagy kismama masszázs, mindig az egyén saját felelőssége, hogy az általa tanultakat az érvényben lévő jogszabályokat betartva alkalmazza. Kiemelném még, hogy a tudásanyagban is az szerepel, hogy az onkológiai masszázs minden esetben kizárólag a kezelőorvos jóváhagyásával történhet.

Nem. Ezt a tudásanyagot két szakember, pontosabban két klinikai onkológus szakorvos segítette, és hagyta jóvá. A szabályokat betartva nem ronthat semmilyen állapoton, sőt, nagy segítség lehet. Nagy segítség pont azoknak, akiknek a legnagyobb szükségük van rá mind testileg, mind lelkileg. Erre már rengeteg evidencia van. Attól még hogy Magyarországon nem fejlődik valami, attól még történik: nyugatra már 15 éve bevett dolog az onkológiai masszázs. Erről mostanában a kismama masszázs jut eszembe. Sokáig azt tanították Magyarországon, hogy aki várandós, nem lehet masszírozni. Sőt van, aki a mai napig ezt tanítja. De szerencsére ez fejlődött, ma már egyre többen végeznek kismama masszázst, a leendő anyukák hatalmas örömére: nekik is sokat segíthet mind fizikailag, mind szellemileg egy gyengéd, óvatos masszázs, ott is a szabályokat természetesen betartva. Mindkét masszázs kapcsán az elmélet elsajátítása és szigorú betartása a lényeg.

Fentebb említettem, hogy a tudásanyag elkészítésében dr. Szőnyi Márta és dr. Martin Tamás klinikai onkológus szakemberek is segítségemre voltak, az ő, a tudásanyagomról alkotott véleményüket idézném még válaszként: „A megfelelően végzett masszázs javíthatja az onkológiai betegek életminőségét, csökkentheti egyes tünetek kialakulását, illetve súlyosságát. Ehhez azonban a legfontosabb, hogy a masszázst megfelelően képzett és a szükséges tudásanyaggal rendelkező terapeuta végezze. Az alábbi hiánypótló tudásanyag elsajátítása segítséget nyújt a már képzett masszőröknek, hogy mire figyeljenek egy daganatos betegnél, milyen esetekben tilos a masszázs, és mivel tudnak a legtöbbet segíteni pácienseiknek. Ezen szempontok figyelembevételével és betartásával fontos részeivé válhatnak az onkológiai betegek kiegészítő és támogató ellátásának.”

Alapvetően ahhoz, hogy valaki masszőr lehessen, én nem ajánlanék online masszázs tanfolyamot, ott kiemelten fontos a személyes jelenlét. Viszont én ezt a tanfolyamot már masszőrként dolgozó kollégáimnak készítettem, akiknek túlnyomó részben az elméleti tudásukat fogja növelni ez a képzés. Erre a célra pedig szerintem az online képzés nagyszerű megoldás, hisz bárhol, bármikor elvégezhető, vásárlástól számítva egy teljes éven át. Így nem kell alkalmazkodni se hozzám, se a többi tanulóhoz, mindenki a saját ütemében haladhat. Illetve azáltal, hogy nem élő szóban hangzik el az anyag, az embernek lehetősége van egy részt újra és újra átvenni, amíg nem válik magabiztossá a tudás. Illetve itt az sem fordulhat elő, hogy a nagy sietségben, amikor az oktató már három mondattal előrébb jár, mint mi a jegyzetünkben, valami fontos információ kimarad, esetleg összecsúszik és nem valós információt ad két félrehalott mondatfél. Mindenki a saját ütemében haladhat, a saját stílusában jegyzetelhet, tanulhat.

Pár nap, pár hét, ez teljesen változó. Függ attól, hogy ki mennyit tud foglalkozni vele egy nap, de attól is, hogy kinek milyen alaptudása van például a biológiát illetően, mely a tanfolyam egy erős részét képezi. Illetve természeten attól is függ, hogy az átolvasott anyag megtanulása kinek milyen gyorsasággal megy. Így erre pontos választ nem tudok adni. Viszont mindenkinek a vásárlástól számított egy év áll a rendelkezésére a tudásanyag.

Természetesen! A téma egyik legfontosabb írása Gayle MacDonald, Medicine Hands: Massage Therapy for People with Cancer könyve. A legfrissebb, harmadik kiadás a legrelevánsabb számunkra, melyet például az Amazonon lehet megvásárolni.

Nem. Az onkológiai masszázs tudásanyag egy tudásbővítés, nem ad képesítést, ahogy más, mondjuk egy nyirokmasszázs vagy kismama masszázs tanfolyam sem. Masszázs területen hivatalos képesítést kizárólag a két éves gyógymasszőr valamint a természetgyógyász alap modul után az alternatív mozgás és masszázs terapeuta (AMM) képzés ad. E kettő képzésen kívül Magyarországon jelenleg nincs más olyan masszázs szakmával kapcsolatos képzés, mely bármilyen hivatalos végzettséget adna.

Ez esetben kérlek keress az hello kukac tudatosmasszor pont hu email címen, és amint tudok, válaszolok!

✉️TUDATOS MASSZŐR HÍRLEVÉL✉️

Iratkozz fel hírlevelemre, hogy ne maradj le a legújabb masszőr fejleményekről, hasznos és értékes információkról!

(GDPR az info oldalon)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük